tirsdag den 7. december 2010

La vie au Québec.

Det er jo ikke fordi jeg laver en masse nyt her hele tiden. Dagene går ret hurtigt med skole, lektier, musical, facebook etc.
Men i dag var der så meget sne, at efter jeg havde ventet en time på min skolebus og mine tæer var følelsesløse, ringede jeg til Alex som ringede til skolen, som sagde at der kunne gå 1-2 timer før bussen var der (og jeg bor 4 km fra skolen tror jeg), så jeg besluttede mig bare for at tage hjem og holde fri i dag :)

På en almindelig dag står jeg op klokken 6.40, gør mig klar og løber ud af døren omkring klokken 7.30 (når lige at få sagt bonne journée). Så venter jeg på bussen - nogle gange i længere tid end andre ;)
Jeg er som regel fremme på skole omkring klokken 7.55 og skynder mig at få alle mine bøger og min taske i mit skab. Den første klokke ringer klokken 8.05 og man skal være i klassen klokken 8.10. På min skole har vi 6 lektioner om dagen. De varer alle 55 minutter og som regel er der 5 minutter mellem timerne (på nær mellem 2. og 3. time hvor vi har et kvarter og mellem 3. og 4. hvor vi har en times frokostpause). Vi har 7-dages skemaer i stedet for for faste ugeskemaer. I starten er det lidt forvirrende, men egentlig vænner man sig hurtigt til det.

Mine fag er:

Fransk: Tja, det er nok ikke ligefrem det fag, hvor jeg laver mest. Min fransklærer taler ikke tre ord engelsk, så han lader mig for det meste bare være for mig selv. Det er vist ikke rigtig gået op for ham endnu, at jeg faktisk forstår det meste af, hvad han siger. Så det jeg laver mest i fransk er at jeg læser, lektier eller også sover jeg. Fransktimerne, for mig, er ret afslappede. Mine klassekammerater virker dog til at have ret mange lektier for i fransk. Jeg har fransk hver dag.

Matematik: Matematik er ret svært her. Men det går okay egentlig. Jeg har matematik TS. Jeg ved egentlig ikke, hvad forskellene på de forskellige former for matematik, men jeg tror TS er det letteste. Min lærer er Monsieur Simoneau, som er ret så morsom. (har jeg fundet ud af, nu hvor jeg begynder at forstå, hvad han siger). Faktisk er matematik et af de fag jeg bedst kan lide her, eftersom jeg rent faktisk føler jeg kan følge med på niveau med de andre elever, og læreren ikke bare ignorerer mig. Jeg har matematik hver dag.

Engelsk: Engelsk er nok mit yndlingsfag her. Jeg forstår hvad der bliver sagt! Desuden er Mr. Poggi en rigtig god lærer, der vil have sine elever til at tage stilling og forholde sig til tingene. Han går ikke ind for lektier, og har fokus på det mundtlige frem for de skriftlige - alt sammen noget gør ham anderledes frem for de andre lærere her. Jeg har udvidet engelsk, som er for den bedste halvdel af årgangen. Jeg har engelsk 5 dage ud af 7.

Art & media: Det er en blanding af billedkunst og mediefag tror jeg. Det er et ret afslappet fag, hvor vi for det meste bare snakker mens vi lader som om vi laver noget. Lige nu er vi ved at lave en film med modelervoksfigurer. Jeg har faget 5 ud af 7 dage.

Journalistik: Jeg må sige, at det nok er det fag, der har skuffet mig mest. Jeg har en kedelig fransklærer der er ikke taler engelsk og er ligeglad med, hvad jeg laver. Derudover står han for det meste bare og snakker hele timen i gennem. Jeg tror egentlig faget er meget godt, men det fungerer bare ikke med den lærer vi har. Jeg har journalistik 5 ud af 7 dage.

Monde Contemporain: Québecs svar på samfundsfag. Utroligt kedelig, da det eneste vi laver er, at læse i vores bog og svare på spørgsmål til bogen. Når vi så er færdigt med emnet får vi en prøve. Jeg laver altid prøverne og klarer mig godt. Men hvis du svarer på spørgsmålene med noget som ikke står i bogen, tæller det som en fejl... Jeg har Monde 4 ud af 7 dage.

Idræt: Jeg har aldrig været den største fan af idræt, og det er jeg stadigvæk ikke. Idræt her er dog forskelligt fra i Danmark ved, at karaktererne tæller på eksamensbeviset. Det betyder, at man går meget mere op i idræt her. Vi har også idrætsprøver i f.eks. at kaste og gribe en bold, så læreren ved hvilken karakter vi skal have. Jeg har idræt 3 ud af 7 dage.

Religion: Hmm et ret kedeligt fag, som ingen rigtig tager seriøst. Jeg laver heller ikke rigtig noget, så det passer meget godt. Igen handler det om at læse bogen og svare på spørgsmål. Jeg har Religion 2 ud af 7 dage.

Derudover har vi TU og PI som er nogle lidt mere specielle fag. TU er hele årgangen som er til et foredrag, hvor der kommer en eller anden ud til skolen og snakker om et eller andet emne, lærerne synes er godt for os at vide noget om. Og så har jeg PI, hvor men gennem hele året laver et stort projekt, som man synes er interessant. Jeg skriver en børnebog på fransk, min veninde laver sin prom-kjole, der er en der bygger et pokerbord etc. Så man kan lave helt, hvad man vil.

Ellers har jeg lavet en masse andre ting. Jeg var for nogle weekender siden til fødselsdag hos min danske veninde nede sydpå. Det var super hyggeligt også at møde hendes venner som næsten alle er udvekslingsstudenter. Nogle gange kunne det godt være lidt rart ikke at være den eneste udvekslingsstudent på min skole, men på den anden side set, får jeg jo en masse lokale venner, hvilket vel er meget godt. Samme weekend var jeg til bogmesse i Montréal. Det var kæmpestort! Ret sjovt at gå rundt og kigge på alle de forskellige bøger. Jeg fik også købt Harry Potter og en anden bog på fransk. Det er meget godt at læse fransk i de timer, hvor jeg alligvel ikke laver noget.

Det har også været Éloïses fødselsdag. Fødselsdag fejrer man noget anderledes end i Danmark. Morgnen er en helt almindelig morgen, så man får først sine gaver til aftensmaden om aftenen. Og så er kagerne meget anderledes. De er smukt dekorerede og ser alle sammen vildt lækre og usunde ud.

I sidste weekend var vi med AFS ude og spille curling. Det foregik på en militærbase i Montréal, som åbenbart også har en curlingklub. Det var lidt sjovt, fordi jeg havde sovet i bilen på vej dertil, og vågnede op til synet af tanks i vejkanten.
Men det var super sjovt at spille curling. Det gør bare lidt ondt i knæet ;)

Ellers har jeg svært ved at forstå at det allerede er december! Det føles som i går jeg sagde farvel til min familie i lufthavnen. Alligvel føles det som om jeg har været her længe, når jeg tænker på alt det jeg har lavet, og hvor mange ting der er sket.

Til sidst er der bare at sige, at det bare bliver ved med at sne. Det er sneet uafbrudt i over et døgn. Det er også begyndt at blæse en del, så nu må vi se hvor lang tid det tager Caro og Alex at komme hjem. Der er i hvertfald mellem 40 og 50 cm sne i lige nu.

1 kommentar:

 1. Hej smukke.
  Har lige genlæst dit indlæg... farmor og farfar læser det også!
  Utroligt at du formår at holde mund i de fag, hvor du blot skal læse og svare på spørgsmål... men selv du får vel slebet nogle kanter ;o)

  Jeg håber du nyder julehyggen - selvom den jo er anderledes i Rosémere end i Kolding ;o)

  Glæder mig til vi skal skype d. 24.

  Mange knus
  Mor

  SvarSlet