onsdag den 20. april 2011

Siden sidst

Og endnu en gang bliver jeg jo nødt til at undskylde, at det har taget mig så lang tid at opdatere min blog. Denne gang næsten 2 måneder?! Hvor blev de måneder så lige af, tænker man...
Først og fremmest vil jeg sige, at jeg for 3 uger siden skiftede familie. Jeg har ikke rigtig lyst til at skrive en masse om hvorfor, men dem der vil vide mere, er velkomne til at kontakte mig på andre og mindre offentlige steder.
Nu bor jeg sammen med en enlig far og en anden udvekslingsstudent fra Spanien (Vicente).


Carnaval
I slutningen af februar var vi til Carnaval med skolen. Man skulle bestemme om man ville stå på ski eller kælke. Af økonomiske årsager valgte jeg at tage ud og kælke. Vi tog ud til et bjerg omkring 1,5 time herfra. I forhold til en dansk kælkebakke var det super organiseret; man kælkede på en slags store baderinge, og der var en slags 'lift' så man kunne komme op på toppen. Det var super sjovt at prøve, fordi det var meget anderledes i forhold til i Danmark, og det er stort set ikke muligt at komme galt afsted - ingen sten eller mærkelige bump. Desværre fik vi ikke prøvet 'rafting', fordi der var super lang ventetid.
'Kælkebakken'AFS aktiviteter
Noget af det bedste er altså AFS-aktiviteterne. At have et godt år med AFS afhænger meget af lokalforeningen og de aktiviteter der bliver lavet der. I min lokalforening har de været gode til at lave en masse ting for os, og vi udvekslingsstudenter har også fundet ud af at lave nogle ting uden om AFS. F.eks. var jeg i søndags i Montréal med Magdalena (Chile), Helena (Østrig), Beatrice (Italien) og Christiane, Magdalena's kontaktperson. Vi var i Den Botaniske Have for at se sommefuglene flyve fri. Det sker hvert år i den måned omkring der hvor sommerfuglene slipper ud af deres pubber. Så man er i et drivhus fyldt med sommerfugle. Det var ret fedt. Bagefter tog vi til noget der hedder Biodôme som ligger ved siden af, og er et sted hvor du kan se en masse dyr i deres naturlige omgivelser. Der var blandt andet en 'jungle' og en 'canadisk skov'. Efter det tog vi til Le Plateau og spiste Poutine og tog billeder på Mont Royal.

For to uger siden, havde vi også arrangeret en fødselsdagsfest for Vicente, hvor vi spiste en hel masse mad, og dansede en masse latinodans sammen. Det foregik hos Knut (Norge) som bor i et gigantisk hus, hvor vi alle blev og sov. Det var ret sjovt at lave noget lidt mindre formelt sammen med alle AFS'erne (der var kun tre, der ikke kunne komme).

Vi havde også en søndag, arrangeret af lokalforeningen, hvor vi skulle male billeder, der repræsenterede vores hjemlande. Jeg malede et billede af Rubjergknude Fyr, som jeg syntes symboliserede Danmark ret godt. Billederne skal bruges til at sælge den 7. maj, hvor vi holder en AFS støtteaften, for at få samlet penge sammen til lokalforeningen, så de kan lave ligeså mange aktiviteter næste år.
Mit billede af Rubjergknude Fyr

Magdalena, Beatrice, Tiago og Knut i Montréals metro
For en måneds tid siden var jeg også i Montréal med Knut, Magdalena, Beatrice og Tiago (Brasilien). Vi brugte en del dag i Vieux Montréal og tog en masse billeder og var i en masse souvenir-butikker (Vieux Montéal er nok det mest turistede område i Montréal, og stort set lukket om vinteren). Jeg elsker bare at gå rundt og opdage forskellige områder af Montréal, som jeg synes er en helt fantastisk by!

Vi var også i Cabane à Sucre (forklaring kommer længere nede) og på lørdag tager jeg til Toronto med AFS i tre dage. Det skal jeg nok skrive en masse om, når jeg kommer hjem igen.


Semaine de relâche og Ottawa
I starten af marts havde vi ferie i en hel uge. Jeg startede uge med at tage ned til Cathrine og være sammen med hende og Anne. Det var super fedt at tale dansk igen, og vi sad og så Anden Vender Tilbage på dvd. Det er i øvrigt et super grineren show, som I burde se, hvis I endnu ikke har set det. En anden dag var jeg i Montréal med Cathrine, Anne og Ingvild (Norge) og fik købt en del masse lækre ting, bl.a en super flot taske, et par forårsstøvler og en cd med Diane Birch, som jeg er blevet helt tosset med.

I slutningen af ugen var vi i Ottawa, Canadas hovedstad, som ligger omkring 2 timer fra Montréal. Det er en lidt mærkelig by, fordi det er først og fremmest en regeringsby. De fleste der bor der, arbejder for parlamenet på én eller anden måde. Vi startede med at se parlamentet området omkring det.
Bagefter tog vi ned til kanalen, hvor der om vinteren er lavet verdens længste skøjtebane. Jeg tror vi skøjtede ca 6 km. Og det er altså ret meget, og ret hårdt. Det at stå på skøjter er ret så krævende og man kommer til at svede en del.
Canadas Parlament i Ottawa
Udsigten fra tårnet i parlamentet
'Bæverhale' med kanel under en skøjtepause.
Ellers var vi til sidst på Musée de la Civilisation. Der er to store udstillinger. Den ene handler om First Nation People (indianere) i Canada, hvilket jeg syntes var rigtig spændende at se. Der var bl.a. udstillet totompæle og indianske skulpturer, som kom fra forskellige steder i Canada. Det var imponerende at se, hvor meget der blev gjort ud af religionen og traditionerne hos indianerne. Den anden udstilling handlede om Canadas historie efter Europæerne fandt Amerika. Det var en masse små udstillinger hvor man gik rundt i nogle 'byer' og så hvordan husene så ud inden i osv. De var inddelt geografisk, fordi landet har ikke udviklet sig ens over det hele, og i sær Québec var anderledes idet det var meget fattigst og stærkt domineret af den katolske kirke.
Kæmpe totempæl


24 Heures
Efter La Semaine de Relâche, var jeg til en 24-timers camp med la pastorale på min skole. Det er den mere spirituelle del af skolen. Campen lå cirka en time væk, ret meget ude i midten af ingenting. Vi var 12 piger fra skolen af sted og de to lærere fra La Pastorale. Vi skulle lave nogle aktiviteter omkring samarbejde og refleksion. Vi startede med at skulle lave aftensmad udendørs. Vi fik en time og en grillrist. Reglen var, at hver person måtte kun gå indenfor 2 gange. Så skulle vi ellers selv finde alt, hvad vi havde brug for. Indenfor fandt vi pølser, pølsebrød, ketchup, sennep tallerkener og bestik. Nogle af pigerne fandt noget brænde og vi lavede et bål ude i sneen til hotdogs. Det var super sjovt at prøve, også fordi det midt i det hele både blev mørkt og begyndte at sne.
Hotdogs over bål! Inden det begyndte at sne...


Ellers lavede vi nogle mere spirituelle aktiviteter, hvor vi for eksempel skulle sige hvad vi var taknemmelige for, hvad vi var stolte af osv. Det hjalp mig til at snakke med nogle piger som jeg aldrig rigtig have snakket sammen med før. Sent om aftenen gik vi ud for at kælke (kælke, som at man kælker ned ad et bjerg og ender på en frossen sø), men det viste sig at blive svært eftersom der allerede var faldet en masse ny sne, så sneen var helt blød.

Dagen efter da vi vågnede op, var det stadig ikke holdt op med at sne, så skolen tilbage i Rosemere var lukket, til stor ærgelse for os alle (vi havde fået fri fra skole den dag for at være på camp). Også den formiddag stod på spirituelle aktiviteter som for eksempel at gå ud og finde et træ og snakke til. Det er svært at beskrive alt det vi lavede, men det var alt sammen med til at få os til at reflektere over noget i vores liv, og vi kom tættere på hinanden, os der var med. Det var et godt pusterum væk fra det stressede skoleliv og den kedelige hverdag, hvor man så ofte ikke har tid til at stoppe op og tænke dybere over tingene.
Vores camp næste morgen (10. marts)
Pga. vejret endte vi med at køre halvanden time før hjem, hvilket var en meget god idé eftersom vi de første 50 km kørte med 40 km i timen.


St-Patrick's Day
St Patrick's Day er en irsk højtid, tænker I nok. Men faktisk er bor der mange af irsk herkomst i Québec. Selve dagen (den 17. marts) havde vi Jour J på skolen (dag uden uniform), hvor kravet var, at vi alle skulle have noget grønt på. Ellers fortalte vores engelsklærer en del om hvordan irerne var kommet til Québec under kartoffelpesten og blevet gift med folk herfra (de var jo også katolikker), og var ret hurtigt blevet assimileret i samfundet. Du kan faktisk finde mange her med engelsk (irske) efternavne, som ikke kan et ord engelsk.
Søndagen efter, var der en stor parade i Montréal, hvor alle former for community clubs og foreninger var repræsenterede. Der var alt fra folk med sækkepiber, til irske folkedansere, til radiostationer, til brandkorps, militæret etc. Det varede flere timer, men det var sjovt at se hvordan alle havde gjort en masse ud af det, og var klædt i grønne hatte og pyntede med trekløvere. St Patrick's Day paraden i Montréal er den næststørste i Nordamerika, efter New York.
St Patrick's Parade!


Cabane à sucre
I slutningen af marts og starten af april kan ahornsiruppen 'høstes' (jeg ved godt man ikke høster ahornsirup, men jeg kan ikke lige komme i tanker om et bedre ord). Det bliver fejret ved at folk tager på landet til en Cabane à Sucre. Det er nogle store lokaler med en masse mennesker, hvor man spiser traditionelt mad med ahornsirup. Forretten er en sød bønnesuppe, hovedretten er omelet, søde pølser, rødbeder, skinke, kartofler, nogle mere sødt bønne-stads og flæskesvær - med ahornsirup til selvfølgelig (og ja det smager faktisk godt til skinke, pølser og omelet). Bagefter bliver der serveret pandekager og tarte à sucre (som jeg dog synes er for sød til min smag). Det ene sted hvor jeg var, var pandekagerne friturestegte - totalt lækkert, men også super usundt.
Bagefter går folk udenfor, hvor der ofte er dyr man kan klappe eller en hestevogn. Der hvor jeg var med skolen var der også en gratis rodeotyr. Når folk så har fået fordøjet maden spiser man La Tire, som er ahornsirup der er opvarment, hældt hen over sneen så det stivner. Bagefter tager man en pind og spiser det som en slikkepind. Jeg kan altså kun spise én, men jeg så nogle spise en tre-fire stykker. Lige lidt for meget for min smag!
La tire!
Vicente og jeg til Cabane à sucre med AFS
Og så nogle tålmodige linedancere en masse udvekslingsstudenter
at danse linedance. Cabane à sucre med AFS
Skolen
Lige nu har jeg påskeferie, men ellers er vi lige gået ind i 4. og sidste etape i skoleåret. Jeg afsluttede 3. etape med et gennemsnit på 87 % (jeg får ikke karakterer i fransk), hvilket er rigtig godt gået. Jeg glæder mig dog også til at komme hjem og gå i skole i Danmark igen, hvor der bliver diskuteret mere og lært mindre udenad. Dog regner jeg med at komme hjem til Danmark og være god til matematik, da jeg virkelig har lært en masse ting herovre, som jeg ikke anede eksisterede, da jeg kom hertil.
Jeg har fået at vide, at jeg ikke behøver at tage eksamenerne i slutningen af året, så det bliver ret afslappet. Jeg regner dog med at tage engelsk og matematik alligevel.
Jeg håber på at tage en franskeksamen for folk med fransk som 2. sprog i juni måned sammen med Vicente, for at bevise at jeg kan fransk. Hvis jeg består B2-eksamen (jeg ligger sværhedsmæssigt nok mellem B1 og B2) kan jeg gå på universitetet i Frankring, hvilket jo kunne være ret fedt.
Ellers er det jo snart tid til prom. Det glæder jeg mig meget til, men jeg kan også godt se, at det bliver dyrt. Der er så mange udgifter udover bare kjolen som jeg ikke havde tænkt på før - transport, frisør, smykker, taske etc.

Og så havde jeg ellers troet, at det var slut med det der sne, men så fi vi selvfølgelig slud i dag, hvilet bare er super træls! Det er midten af april for pokker! Men det kan det der canadiske vejre bare ikke forstå.

2 kommentarer:

 1. Det er nogle dejlige billeder, og endlig er der nogle ting der falder på plads for mig, med dine oplevelser, som jeg tidliger ikke fattede. Derfor er det vigtigt at du skrive på din blog, ja det er ;o)
  Jeg kan læse at du er ved at få en betydelig fransk gramatik i dit danske skrift sprog.
  Skønt at høre fra dig igen Knus her fra og god påske..

  SvarSlet
 2. Hej Smukke.

  Det lyder til at du har det sjovt... Det er godt! Der er mange ting, som du oplever... fedt år! Men det lyder til at økonomien er lidt anstrængt??? Skal vi spæde til??? Sender børnechekcken til din konto i dag!! Ellers må du jo give en melding... Man kan låne af sine forældre uden renter... ;o)

  SvarSlet