onsdag den 1. september 2010

Skolestart and much more :)

Jeg har nu været her i Canada i 11 dage og jeg elsker det! :D
Her er rigtig skønt og varmt! (Omkring 32 grader, men med luftfugtigheden føles det som 39 grader). Så jeg er blevet utrolig glad for aircondition i husene og pool hos bedsteforældrene :)

Der er sket en masse i ugen der gik. Jeg har haft min første halve skoledag og min første rigtige skoledag, jeg har mødt en masse nye mennesker, været til sølvbryllup, spist amerikansk pizza og andre skøre ting... ;)

Men for at starte fra starten af; tirsdag aften var vi ude for at købe skoleuniform til mig :) Det er noget af et projekt, da der er mange forskellig ting at vælge i mellem: skjorte med lange ærmer, skjorte med korte ærmer, figursyet skjorte, almindelig skjorte, polo t-shirt det hele både i blå og hvid. Og så skulle jeg selvfølgelig også have sorte sko!! Fordi man kan jo selvfølgelig ikke gå rundt i et hvilket som helst par sko. Alt i alt endte jeg med at give omkring 400 dollars for min uniform. Jeg håber virkelig jeg kan sælge den når året er forbi!

Generelt er der rigtig mange udgifter forbundet med skolen, privat eller ej, for eksempel koster leje af bøger ca 250 dollars (som AFS betaler), mens man giver mellem 70 og 100 dollars for materialer (mapper, hæfter, farveblyanter, skitsepapir etc.) og det endda selvom de har en fantastisk butik der hedder Bureau en Gros, hvor man giver 19 cents for fire Cahier Canada hæfter og 1,25 dollars for 24 farveblyanter af okay kvalitet. Og hvis man så går på privatskole som jeg, skal man også betale 700 dollars for transport til og fra skolen. Det er egentlig ikke fordi jeg ikke kan cykle i skole nu her, der er ca. 3 km, men det kan jeg ikke om vinteren, og man kan kun betale bussen for et helt år, og jeg er altså for nærig til ikke at bruge den før november. Så lige nu er køreplanen sådan at jeg skal med den kl 7.30, og man skal være der 10 min før, så jeg går hjemmefra kl 7.15, og så ender det alligevel med at bussen ikke er der før 7.48 og jeg løber op til min første time som starter kl 8.10 (hvor man skal have lagt alt ind i sit skab, fundet sine bøger, og spurtet op til 4. sal midt i "trafikkaoset" som er mellem alle timerne).

Maden er ret så anderledes. Jeg spiser pasta 5 gange om ugen næsten, og spiser ofte dessert efter både frokost og aftensmad (har dog cuttet det ned i forhold til i starten). Og så mobber min familie mig lidt med, at jeg spiser med kniv og gaffel. Her bruger man nemlig kun kniven til at skære med.
Man kan i supermarkedet købe ting som yoghurt med kaffesmag. Eller hvad med ahornsirup- (min yndlings!) eller karamelsmag? De har også altid et stort udvalg af delikatesser og 'franske' ting som paté og baguette. Det er virkelig et mix mellem USA og Frankrig - har også haft min første amerikanske pizza (OMG!!!)! Colaerne er større her; dåserne har 355 ml og de små flasker har 594 ml (og koster i øvrigt mere end dem med 2 liter). Desuden skal man hver gang man ser en pris huske at putte moms oveni. Det er virkelig forvirrende!

I weekenden var vi i Chicoutimi til sølvbryllup hos Carolines bror. Det var et surprise-party på en restaurant. Der var så mange mennesker, og jeg tror at kun 3 mennesker udover min værtsfamilie, som talte engelsk. Det var lidt af en oplevelse at være blandt så mange fransktalende mennesker på én gang, og jeg tror aldrig jeg har været så træt, som da vi kørte hjem til Carolines forældre for at sove. Chicoutimi er en lille (siger alle i hvertfald) med 60.000 indbyggere. Den ligger nord for Québec City i Lac St. Jean-området. Der er en utrolig smuk natur deroppe, og selvom vi kun kørte forbi var det rigtig spændende. Jeg håber vi får tid til at se det mere næste gang vi skal derop.

Torsdag havde jeg en halv dag i skole, som kun var for 5e Secondaire (den ældste årgang). Det var faktisk lidt rart bare at have en kort intro-dag hvor lærerne snakkede og hvor man mødte sin gruppe. Det gjorde at jeg kendte nogle navne og nogle ansigter, da jeg startede rigtigt i mandags.
Der går 1000 elever på min skole fordelt på 5 årgange. Det må siges at være lidt mere end på Kolding Friskole ;-) Jeg har min gruppe (552), som jeg har fransk, monde contemporain, etik og religion og idræt med. Ellers skifter jeg klassekammerater i hver time. Man skifter også klasseværelse efter hver time, og da der kun er 5 min mellem de fleste klasser render man rundt med bøger og mapper til 3 fag på én gang!
Socialt synes jeg det går rigtig godt. Jeg har meldt mig til yearbook komité og anniversaire komité. Jeg overvejer også at gå til audition på musicalen som i år er Den lille Havfrue. Jeg kender nogen i alle mine klasser som kan forklare mig kort, hvad læreren siger. De er alle sammen rigtig søde og imødekommende.
Og så har jeg fået skiftet engelskklasse fra almindelig engelsk til advanced engelsk, hvilket er super godt, fordi Mr. Poggi som jeg tror er alles yndlingslærer. Han involverer eleverne og man taler meget i hans timer. I rigtig mange timer er det ellers bare en lærer der står og snakker og så skal man bare skrive ned eller lave skriftligt, individuelt arbejde. Ellers er jeg rigtig glad for min art-klasse og håber også jeg bliver glad for drama som jeg skal have i morgen :)

Det tror jeg var alt for denne gang. Håber I alle sammen har det godt hjemme i Danmark! :D

Julie -xx.

3 kommentarer:

 1. Lyder som om det går super for dig over i det fransktalende Nordamerika :) Min fransk-lærer på min high school er faktisk fra Quebec, en eller anden lille by nede øst på.

  Oplever det samme med maden mht. dessert - min værtsfamilie spiser forholdsvis sundt, men de klemmer ofte en dessert ned senere hen på aftenen. Har de nogle former for skolesport i Quebec? Og kan ikke helt huske om jeg har spurgt før, men tog du fransk i skolen før du rejste?

  SvarSlet
 2. Det lyder hyggeligt i skolen - og glæder mig til at se fotos af dig i havfrue-kostume... ;o) Gå dog til audition!!!
  Måske du kunne tage frugt som dessert, som Eva foreslog. Ellers skal du jo snart have ny uniform ;o)
  Lad nu være med at gå i coma, hvis det franske ikke kommer flydende til dig - husk dig på hvor ringe du var til det for 2 uger siden... osv
  Glæder mig til at høre nyt igen. Mor

  SvarSlet
 3. Sofie: Hvor fedt!! Så har han/hun den der fantastiske accent ;)
  Ja de har skolesport men det er ikke rigtig noget seriøst, så jeg træner for de meste på min families træningsmaskine. Men føler desværre at jeg er blevet lidt for vant til det med dessert xD Og nej, jeg havde tysk i Danmark.
  Det virker da bare som om det kører for dig i Las Vegas, hva'? :D

  Mor: jeg går til audition på rollen som Sebastian (krabben) så hvis det bliver noget, bliver det krabbekostume ;)
  Spiser faktisk en del frugt, men desserten er altså svær at komme uden om - frugt eller ej!

  SvarSlet